Website van de NVDV NVDV - Website over huidkanker: van professionals, voor iedereen.

Huidkanker in Nederland.

Een fotogalerij van de verschillende soorten huidkanker, vindt u hier.
Huidkanker komt steeds vaker voor. Op dit moment behandelen de dermatologen in Nederland zo’n 50.000 huidtumoren per jaar en dat aantal neemt de komende jaren steeds meer toe.

Wetenschappers voorspellen een toename van 3% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn/ haar leven op dit moment 1 op 5 is.

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-stralen, UVA en UVB. Deze straling bevindt zich in het zonlicht. De hoeveelheid zonlicht die de huid kan verdragen is afhankelijk van het huidtype.

We onderscheiden 6 types, 1 t/m 6:

   1. verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin
   2. verbrandt snel, wordt langzaam bruin
   3. verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin
   4. verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed (mediterrane/Middellandse Zee huidtypes)
   5. verbrandt nooit, van nature een donkere huidskleur (Aziatische huidtypes)
   6. verbrandt nooit, van nature een zeer donkere huidskleur (negroïde huidtypes)
  • Mensen met veel moedervlekken hebben een verhoogde kans op melanoom. Bij “veel” moet gedacht worden aan meer dan 100 verspreid over het gehele lichaam. Ook mensen met grote, vlakke moedervlekken (atypische moedervlekken) hebben een verhoogde kans op een melanoom. Deze atypische moedervlekken zijn groter dan 5 mm en hebben vaak meerdere tinten bruin of roodbruin. Atypische moedervlekken veranderen eerst subtiel voordat er een melanoom in ontstaat, daarom zijn “veranderende” moedervlekken ook altijd een reden om een arts te raadplegen (zie: Hoe herkent u huidkanker).
  • Andere risicofactoren zijn littekens (o.a. brandwonden of bestralingslittekens), chronische wonden en het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem remmen.Er bestaan ook vormen van huidkanker die voorkomen bij erfelijke aandoeningen zoals basaalcelnaevussyndroom, xeroderma pigmentosum en familiair atypische moedervlekken syndroom(FAMMM). Wanneer er huidkanker voorkomt op jonge leeftijd of wanneer er veel huidtumoren voorkomen bij een persoon moet aan een van deze aandoeningen worden gedacht.
Huidkanker is vaak een plekje of een bultje wat opeens wordt opgemerkt en gaat groeien, of een langer bestaande plek die blijft groeien van kleur verandert of bloedt. Daarbij kan dit ruw aanvoelen, makkelijk bloeden en soms pijn doen.

Huidkanker kan ook een moedervlek zijn die plotseling ontstaat of juist al jaren aanwezig is en verandert. Verandering van kleur, vorm en bloeden zijn kenmerken van een kwaadaardige moedervlek ofwel een melanoom. Een snel groeiend en makkelijk bloedend roze, rood of bruin gezwelletje is ook reden om een arts te bezoeken.

Wanneer u een plekje ontdekt dat u niet vertrouwt dan gaat u hier in eerste instantie mee naar de huisarts. Deze beoordeelt of het een goedaardige plek is of dat het toch mogelijk een vorm van huidkanker is.

Als de huisarts denkt dat de plek een vorm van huidkanker kan zijn, verwijst deze u in de regel naar een dermatoloog. De dermatoloog zal allereerst kijken en vervolgens door middel van een huidbiopt (het afnemen van een klein stukje weefsel) of een excisie (wegsnijden van de tumor) onder plaatselijke verdoving de diagnose huidkanker bevestigen.

In sommige gevallen wordt u doorverwezen naar een andere specialist of naar een team van specialisten een zogenaamd multidisciplinair team.

Vragen?

Mocht u bepaalde vragen hebben, neem dan contact op via ons contactformulier.

Contact

Back to Top