Website van de NVDV NVDV - Website over huidkanker: van professionals, voor iedereen.

Huidkanker – Algemene informatie.

Algemene informatie

Welkom op de website van de domeingroep oncologie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Deze website is bedoeld om op een onafhankelijke manier informatie te verstrekken over huidkanker en de laatste stand van zaken op het gebied van de behandeling van huidkanker.

Een fotogalerij van de verschillende soorten huidkanker, vindt u hier.

In de meeste gevallen ontstaat huidkanker als gevolg van overmatige zonblootstelling. Teveel zon beschadigt huidcellen waardoor een rode kleur ontstaat, de zogenaamde zonverbranding of zonnebrand.

Op langere termijn kan dit leiden tot het ontstaan van huidkanker. De blootstelling aan UV-straling van de zon en eventueel zonneapparatuur moet bij elkaar opgeteld worden. Vroeger kwam huidkanker met name voor bij oudere personen die voor hun werk veel en langdurig aan de zon blootgesteld waren zoals boeren en bouwvakkers.

Maar tegenwoordig komt huidkanker ook bij de gemiddelde Nederlander op steeds jongere leeftijd voor. Dit komt doordat mensen sinds tientallen jaren vaker en ook langer in de zon komen, massaal op zon- en wintersportvakantie gaan en vaker gebruik maken van de zonnebank. Ook kinderen komen veel vaker en ‘bloter’ in de zon dan vroeger. Met name mensen met huidtype 1 en 2, met een lichte huid en blond of rood haar verbranden snel in de zon.

Er bestaan verschillende vormen van huidkanker waarbij het basaalcelcarcinoom het meeste voorkomt en het minst schadelijk is van de huidkankers. Andere veel voorkomende vormen van huidkanker zijn het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Vragen?

Mocht u bepaalde vragen hebben, neem dan contact op via ons contactformulier.

Contact

Back to Top