Website van de NVDV NVDV - Website over huidkanker: van professionals, voor iedereen.

Diagnose & behandeling – Bij lichtovergevoeligheid.

Diagnose en behandeling bij lichtovergevoeligheid (fotosensibilisatie)

De veranderingen op de huid ten gevolge van de invloed van zonlicht kunnen divers van aard zijn. Op basis van de verdeling van de verschillende oorzaken voor de huidreacties op zonlicht, zoals beschreven onder het hoofdstuk Huidaandoeningen en Zonlicht, zullen wij hier de belangrijkste kenmerken van de veranderingen op de huid beschrijven.

Dermatologen zijn de specialisten voor de diagnose en behandeling van problemen van de huid bij lichtovergevoeligheid. Elke dermatoloog herkent en behandelt dergelijke huidproblemen en verwijst indien nodig door.

Polymorfe Lichteruptie (‘zonneallergie’)

In de meeste gevallen van polymorfe lichteruptie kan de dermatoloog de diagnose stellen op basis van het verhaal van de patiënt en de waar te nemen huidreacties.

In twijfel gevallen wordt een lichttest uitgevoerd om na te gaan of zonlicht een rol speelt en zo ja welke golflengte (UV-A of UV-B) van het zonlicht een rol speelt. Indien nodig wordt er een stukje huid (een biopt) genomen om de diagnose te bevestigen.

In veel gevallen brengt lichtgewenning door middel van natuurlijke zon of door lichttherapie een uitkomst. Je laat de huid geleidelijk wennen aan de UV stralen van het zonlicht.

Als de verschijnselen eenmaal zijn ontstaan kunnen deze behandeld worden met een
corticosteroïd crème. In uitzonderlijke gevallen met geneesmiddelen voor inwendig gebruik

Door je huid goed te beschermen tegen de invloed van de zon kun je reacties van de huid op zonlicht grotendeels voorkomen. Zonbeschermingsmiddelen met een beschermingsfactor (SPF) van minimaal 15 is hierbij noodzakelijk. Uiteraard kun je ook zonbeschermende kleding dragen en hoofddeksels.

Fototoxische reacties

De diagnose kan de dermatoloog stellen op basis van het verhaal van de patiënt en de waar te nemen huidreacties.
De ontstekingsreactie kan worden geremd met een corticosteroïd crème. Kleine blaren kunnen het beste intact gelaten worden, grote blaren kunnen eventueel worden leeggezogen met een injectiespuit. Als de blaar is stuk gegaan is het belangrijk een bacteriële infectie te voorkomen, het is dan beter het blaardak in zijn geheel weg te halen met een schoon scherp schaartje.

Fotoallergische reactie

De diagnose kan de dermatoloog stellen op basis van het verhaal van de patiënt en de waar te nemen huidreacties Eventueel kunnen allergietesten en foto-allergietesten worden ingezet om te onderzoeken welke stoffen het zijn die in combinatie met licht de overgevoeligheidsreactie veroorzaken.
De resultaten van de allergietest wijzen uit welke stoffen gemeden moeten worden. De ontstekingsreactie kan worden geremd met een corticosteroïd crème.

Diagnose en behandeling in het algemeen

Indien nodig wordt er aanvullend laboratoriumonderzoek verricht op bloed, ontlasting, urine en/of een stukje huid(biopt) met als doel specifieke ziekten op te sporen of uit te sluiten.

Indien bekend is dat geneesmiddelen een rol spelen bij de huidreacties dient de zon gemeden te worden zolang deze middelen gebruikt moeten worden.

Vragen?

Mocht u vragen hebben, neem dan contact op via ons contactformulier.

Contact

Back to Top